Copyright© 1995-2017 Vladimir Kreća and Independent Authors

Branko Josef Thomann

Vratio sam se iz Amerike ovih dana, gdje sam bio na planinarenju i sa sobom donio slijedeće utiske koje bih Vam htio prenijeti.

Svima nama je jasno da poslije kobnih dogadjaja strašnog terorističkog napada od 11. septembra svijet nece biti "isti kao prije". No, promatrajući ljude, čitajući novine i prateći medije, primjetih da je i Ameriku zapljusnuo talas nesigurnosti i velikih promjena. Primjetih, masu promjena u mišljenjima, shvaćanjima, zaključivanju i vladanju ljudi "zemlje bezgraničnih mogućnosti! "

Osim toga , primjetih da je ona "ohola nadmenost" - tipična za  američku inteligenciju, u vremenu kada sam živio u Americi - potpuno isčezla!

Vjerovanje u "samoga sebe" je teško poljuljano i pored uspješnih  zračnih napada na teroristička gnijezda u Afganistanu, jer ovoga puta je i sama Amerika postala cilj i žrtva terorističkih napada, koji  se i danas poslije 11. septembra produžuju u misterioznim napadima infekcioznog Antraxa (Bedrenice).

"Strah i jeza vlada nacijom" - reče mi jedan prijatelj.

"Izbačeni smo iz kolotečine mira!"

Primjetio sam, da se Amerika ne smije kao prije, već gleda svijet sa nepovjerenjem. Osjeća se napuštena od svojih saveznika, koji su je do sada podržavali.

"Amerikanci više nisu ubjedjeni u svoju  nepovredljivost i svoju nepogrešivost," - kaže veliki  istoričar Arthur Schlesinger, bivši suradnik velikog predsjednika Johna F. Kennedy-a.

Romansijer Norman Mailer, reče ovih dana "da je posljedica svake oholosti - neminovni pad!" - pa ga kritičari odmah proglasiše da "nije patriot i da je to bezobrazluk."

Mišljenja sam da za te razne promjene nije samo kriva  privredna kriza, kao posljedica rušenja "nebodera blizanaca" u New York-u već probudjena sumnja u blagodati ekscesivnih sloboda u mjenjanju pogleda na budućnost.

"Naše slobodno društvo ne može se braniti protiv terora, pošto mi prije oslobadjamo osumnjičenog - kako nebi osudili nevinog" - pročitah u "New York Times-u".

A, konzervativni kolumnist  "New York Post-a" John Podhoretz, ponukan valjda "euforičnim patriotizmom", predloži; da bi se trebalo "sve američke Arape internirati, i staviti ih pod kontrolu zatvorivši ih sve u koncentracioni lager!!!! "

Ne znam na koji se  "patriotizam" poziva g. Podhoretz, ali kao dobar poznavalac Islama i Časnoga Kur'ana, mogu samo reći da i pored svih slojevitih strujanja i složenosti u tumačenju istog većina Muslimana i Arapa - je protiv terorizma!!!! - kako reče  Sveti otac Papa ovih dana u svojoj poslanici!!!! - a sa čijom se konstatacijom i sam lično identificiram!

Vidim da se u Americi ozbiljno razmišlja o obaveznom uvodjenju prijave boravka, kao što je slučaj u staroj dobroj Europi. No zabrinjavaju me prijedlozi uzimanja otisaka prstiju svakome strancu koji ulazi u Ameriku, te mogućnost "preventivnog pritvora - na neodredjeno vrijeme" za svakog "osumnjičenog!"

Bezbrižnosti  više  nema

Kao dobrom poznavaocu američkog drustva, pada mi u oči da u Americi više nema one kolektivne

nacionalne bezbrižnosti i olakotnog shvaćanja životne svakodnevnice - kao prije! "Novi oprez" - ima prioritet.

Primjetio sam da:

Interesantno je i to, da se po prvi puta razmišlja o ukidanju apsolutne slobode "krokodilskim advokatima" koji će u budućnosti biti primorani tražiti "realno oštećenje, kao i realni honorar", a ne kao do sada bestidno traziti 10. milijuna dolara "odštete" - za ujed psa, ili za "prevruću" kafu u McDonalds-u, inače u Europi zbog svojih "kvalitetnih"  proizvoda rado izbjegavana "ustanova" -  pučki zvana Mc Dreck!

Kao žrtva duševnog šoka, kojega su pred TV-ekranima doživjeli stotine milijuna ljudi, gledajući rušenje "neboderskih  blizanaca" u New York-u, izgleda da će biti i "Dream- factory" - Holliwood koji je svojim "limunadama" i produkcijom "nepobjedivih heroja"  naprimjer tipa Ramba i sličnih uspavao kolektivnu svijest, i amerikance odtudjio od stvarnosti i realnosti.

A po svoj prilici će se i taj isti Holliwood morati vise posvećivati religioznim temama kako traže moćni i utjecajni moralni apostoli protestantske crkve, koji ga optužuju kao "Pobornika, bluda, nemorala, pobačaja i homoseksualnosti," a teroristički napad smatraju kao "Božiju kaznu za sve grijehove Amerike....!"

"Čakijica"

No, Amerika je ovih dana shvatila da je i ona i te kako ranjiva, a najspektakularnija žrtva načetog samopovjerenja izgleda da će biti ostvarenje stalno osporavanog "Star Wars" - koncepta predsjednika Bush-a.

"Šta nam koristi raketni obrambeni sistem u svemiru, kad se na zemlji ne možemo obraniti od terorista sa džepnim nožićima"- grmi sigurnosno-odbrambeni savjetnik iz Clintonove ere, Sandy Berger, čije mišljenje  podržava ogromna većina Amerikanaca. 

 

Prof. Branko-Josef Thomann

Beč, novembra 2001,

Amerika u sjenci terora, 2001 Ruska pisma